I 2008 blev der vedtaget en handlingsplan med et mål om at udrydde Salmonella Dublin hos kvæg. Handlingsplanen har medført et stort fald i Salmonella Dublin hos kvæg. Samtidig er handlingsplanen løbende suppleret med nye initiativer for at bekæmpe bakterien.
Fødevarestyrelsen har senest i 2020 sammen med Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Landbrug & Fødevarer , SEGES og Den Danske Dyrlægeforening udarbejdet et forslag til en ny plan for at bekæmpe Salmonella Dublin i kvæg.
De væsentligste elementer i den fremtidige bekæmpelsesplan:
- To niveauer for smitte med S. Dublin – smittede og ikke smittede kvægbesætninger, i stedet for tre smitteniveauer.
- Alle smittede besætninger bliver sat under offentligt tilsyn, og der bliver indført to årlige gebyrbelagte kontroller for at kontrollere, om restriktionerne bliver overholdt.
- Skærpede krav til handlingsplaner i smittede besætninger, samt krav om at handlingsplanen bliver udarbejdet i samarbejde med en dyrlæge.
- Øget prøveudtagning i smittede besætninger.
- Skærpede krav for skifte fra Salmonella Dublin-niveau 2 til niveau 1.
- Forbud mod eksport og krav om særslagtning af smittede dyr bliver begrænset til ejendomme med salmonellose (dvs. hvor dyrene er syge pga. smitte med salmonella).
Planen for at bekæmpe Salmonella Dublin blev iværksat ved en revideret bekendtgørelse om bekæmpelse af S. Dublin i kvæg, som trådte i kraft 1. juli 2021.
Ovenstående er uddrag fra Fødevarestyrelsen.